Intrebări despre psihoterapie

 

Ce este psihoterapia?

Psihoterapia este un proces în care pacientul și psihoterapeutul lucrează împreună pentru a facilita starea de bine a pacientului și pentru creșterea calitații vieții acestuia. Aceasta se desfasoară sub un acord asupra obiectivelor, duratei si frecvenței ședințelor, în funcție de nevoile pacientului.

Frecvența și durata ședințelor depinde de nevoile pacientului, de scopuri și de progresul terapiei. Tratamentul psihoterapeutic se poate acorda atât unei persoane în ședințe individuale, cât și mai multor persoane în grup, în cuplu sau familie.

 

Ce se întâmplă în prima şedinţă?

Psihoterapia este o muncă de echipă. În primul rând, ne cunoaştem, discutăm despre motivele care te-au adus la cabinet, vedem ce merge sau ce nu merge bine în viaţa ta, aflăm ce îţi doreşti să schimbi.

Este important să stabilim ce îţi doreşti să obţii, ce obiective ai şi ce efort eşti dispus să depui pentru a depăşi impasul în care te afli. Vom explora aşteptările pe care le ai de la psihoterapie şi lucrurile bune pe care crezi că ţi le va aduce în viaţa.

Pentru prima sedinţă să aduci cu tine toate resursele tale, o să avem nevoie de ele, deoarece terapia nu înseamnă rezolvarea imediată a problemelor, ci parcurgerea unor etape, însă am convingerea că, pornind la drum, putem să facem împreună asta…şi la sfârşitul şedinţelor să poţi spune că „viaţa mea a început să capete un alt sens, cel pe care mi-l doream”.

 

Pentru cine este este psihoterapia?

Psihoterapia se adresează tuturor persoanelor care întâmpină diferite probleme personale și relaționale, persoanelor care suferă de diferite afecțiuni psihologice sau care vor să vindece anumite suferințe.

Pot merge la psiholog nu doar persoanele cu tulburări psihice, ci și persoanele care au nevoie să își îmbunătățească părerea despre sine, persoane care au nevoie de autocunoaștere și optimizare personală, persoane care suferă, persoane care trec prin stări emoționale dificile, conflictuale, persoane care nu găsesc motivele bolilor lor prin mijloacele oferite de medicina alopată, persoane care nu își găsesc locul în lume, persoane care au probleme cu relația de cuplu  sau probleme conjugale.

 

Cât dureaza procesul terapeutic?

Procesul terapeutic diferă în funcție de problemele cu care vă confruntați. Acest aspect va fi mai ușor de sesizat de către pacient, pe parcursul demersului terapeutic. Frecvența este stabilită în funcție de problema abordată si de pacient.

 

Durata ședinței este de:

45 – 50 de minute, în psihoterapia individuala,

90 de minute pentru psihoterapia de cuplu

180 de minute pentru terapia de grup.

 

Reguli pentru anularea ședinței de terapie:

Programările se anulează de către client cu minim 24 de ore înainte, telefonic sau prin e-mail; în caz contrar, contravaloarea lor va fi achitată de către client cu ocazia următoarei programări.

Anularea şedinţelor cu minim 24 ore înainte vă degrevează de orice obligaţie financiară!